Kage

Brunsviger

Brunsviger, eller brunsvigerkage, er en af mine absolutte favoritter. Den bløde, luftige bund og smørret der sammen med brun farin karamelliserer i ovnen, gør hver en bid til en stor nydelse.

Med min opskrift prøver jeg at holde mig til de klassiske fynske traditioner. Ikke noget med kagecreme i toppingen, ingen kanel og så får den lige et ekstra drys brun farin på toppen lige inden bagningen. Det gør den ekstra sprød og lækker.

Brunsvigeren har en interessant historie. For de fleste kommer brunsvigeren fra Fyn, hvor den også kaldes brunner. På Fyn kan den spores tilbage til 1830’erne, og i 1859 var der en opskrift på brunsvigerbrød i kogebogen ‘Haandbog for Huusmødre i alle Stænder’, som blev udgivet i Odense. Allerede i starten af 1800-tallet var der dog en tysk kage med navnet Braunschweiger Dickkuchen, som lignede brunsvigeren. På plattysk hed den Brunswiek, men resten er ren spekulation. Uanset hvad, i Danmark er brunsvigeren fynsk – og et helt fantastisk stykke bagværk!

Tip: Vil du prøve en anden dansk specialitet med lækker topping? Så se opskriften på denne nemme drømmekage.


Fynsk brunsviger opskriftNem opskrift på den bedste brunsviger

Dejen:

  • 1 dl mælk
  • 40 g smør
  • 25 g gær
  • 1 æg
  • 25 g sukker
  • 250 g hvedemel
  • 0,50 tsk salt

Fyldet/toppingen:

  • 100 g smør
  • 125 g brun farin
  • 1 spsk brun farin, ekstra drys på toppen

Sådan bager du brunsvigerkage

  • Varm mælk og smør ved lav varme indtil smørret er smeltet.
  • Smuldr gæret i den lune mælk og smør. Bemærk, må kun være lunt, lillefingervarmt. Rør til gæren er opløst.
  • Tilsæt hvedemel, sukker, æg og salt og ælt dejen til den bliver smidig og ensartet. Brug evt. en røremaskine.
  • Kom bagepapir bunden af en form på ca. 32 x 20 cm (eller lidt større), og smør siderne med smør. Det letter rengøringen.
  • Kom dejen op i formen, og fordel den. Lad dejen hæve i formen i en time under et viskestykke.

Imens dejen hæver laves fyldet/toppingen. Smelt langsomt smør og brun farin en gryde ved lav varme, og under omrøring. Det må ikke koge, og den brune farin må ikke smelte helt. Lad det køle af til stuetemperatur og rør det godt igennem til en helt ensartet masse.

Bag brunsvigeren ved 200 grader i 15 minutter. Almindelig over/under varme.


Tips til brunsviger

Brunsvigeren er bedst, hvis den spises kort efter bagningen. Den må gerne stadig være lun.

Vidste du, at brunsvigeren har sin helt egen dag? I 2017 startede DR P4’s Erik Nielsen og Jacob Risbro en tradition, hvor den 11. oktober blev brunsvigerens dag. Så den dag er der en ekstra grund til at bage brunsviger til familien, vennerne eller arbejdspladsen.

I samme kategori

Back to top button

Dette website bruger cookies. Ved at fortsætte accepterer du vores brug af cookies.  Læs mere