
Gyros med kylling
Gyros er noget af det mest lækre street food fra Grækenland. Krydret kød, som enten kan være svinekød, kylling eller lam, anrettet i et lunt, blødt fladbrød med cremet tzatziki, salat, tomat, agurk, løg og så det helt specielle: pommes frites! Ja, pommes frites kommer med i fladbrødet, der rulles sammen inden servering.
De fleste der har været i Grækenland har smagt gyros i fladbrød. I Grækenland blev gyros oprindeligt lavet af lammekød, men nu tilberedes det ofte med svinekød og i de senere år mere og mere med kylling. Det er i princippet kun kødet der hedder gyros, men i Danmark forbindes ordet gyros normalt med hele den lækre ret.
Det var efter at have spist god gyros med kylling fra Strangas på Broens Gadekøkken i København, at jeg besluttede mig for, at nu måtte jeg også prøve det! Det blev utroligt lækkert, og nu har jeg lavet det flere gange, og børnene er vilde med det. Denne opskrift på kyllinge gyros er også ret nem, især hvis man køber de færdige græske fladbrød. De kan være svære at finde, men jeg har været heldig i både Netto og Bilka.
Får vi gyros i weekenden, så laver jeg dog brødene selv. Så er der tid til det, og de kan godt laves i god tid, og blot lunes inden servering.
Nem opskrift på den bedste gyros
Til marinering og stegning af kød:
-
- 450 g. kylling, bryst eller inderfilet
- 1/2 tsk. paprika
- 1/2 tsk. oregano
- 1/2 tsk. tørret timian
- 1/2 tsk. tørrede chili flager
- 1 fed hvidløg, presset
- 2 spsk. olie til marinade
- Salt og peber
- Lidt olie til stegning
Salat, brød, tzatziki og pommes frites:
-
- Iceberg salat eller anden salat
- Cherrytomater
- Agurk
- Rødløg
- Tzatziki – se opskrift
- 4 fladbrød – bag selv eller køb færdige
- Pommes frites – lav selv eller køb færdige (god kvalitet)
Sådan gør du
-
- Bland en marinade af olie, krydderier og det pressede hvidløg i en skål.
- Skær kødet i strimler og vend det godt rundt i marinaden. Sæt skålen i køleskabet, og lad det trække i mindst 30-60 minutter. Gerne et par timer.
- Når kødet har trukket, gennemsteges det på en glohed pande med lidt olie.
- Skær salat, tomater, agurk og rødløg i passende små stykker. Som når du laver pita.
Anret det stegte gyros kød på et lunt fladbrød sammen med salat, tomat, agurk, løg, tzatziki og pommes frites. Rul fladbrødet sammen, prøv at rul det som et kræmmerhus, og kom eventuelt papir rundt om den nederste del af kræmmerhuset. Så er det næsten lige som at være i Grækenland.
Tips til gyros
I stedet for kylling kan du også bruges lammekød eller svinekød. Jeg har tidligere lavet det med marineret svinemørbrad, og det bliver utroligt mørt og godt. Er der en vegetar i familien, så kan kødet erstattes med stegt halloumi ost. Når jeg steger halloumi osten, så kommer jeg nogle af de samme krydderier på under stegningen.