
Kammerjunkere – nemme, sprøde
Kammerjunkere er danskernes favorittilbehør til koldskål. Lækker hjemmelavet koldskål med hjemmebagte kammerjunkere er en af de mest fantastiske retter om sommeren, og kan spises både morgen, middag og aften.
Det er endda nemt at lave kammerjunkere. Med denne gode opskrift kan børnene sagtens være med, især til at lave dejen og rulle kuglerne ud. Når I først er i gang, så lav endelig rigelig af dem. Kammerjunkerne kan nemlig sagtens holde sig sprøde et par uger i en kagedåse. Hvis de altså får lov…
Denne opskrift giver ca. 50 halve kammerjunkere i den samme størrelse, som du måske kender det fra Karen Volf. De købte kammerjunkere fra Karen Volf er også gode, men de hjemmelavede er altså bedst, og så kan man selv variere smagen lidt med reven økologisk appelsinskal eller citronskal – og vælge kun økologiske ingredienser.
Se også opskriften på hjemmelavet koldskål.
Opskrift på hjemmelavede kammerjunkere
- 125 gram hvedemel
- 50 gram smør
- 50 g sukker
- 1 æg størrelse M/L
- 1 tsk vaniljesukker
- 1 tsk bagepulver
- 1 knivspids salt
Fremgangsmåde ved bagning af kammerjunkere
- Bland hvedemel, sukker, vaniljesukker og bagepulver godt sammen i en skål.
- Smuldr smør i melblandingen til du får en ensartet, men lidt smuldret dej.
- Saml dejen med æg, og ælt dejen godt sammen.
- Del dejen op i klumper á ca. 10 gram. Rul hver klump til en kugle og sæt kuglen på en bageplade.
- Kammerjunkerne bages først i 10 minutter ved 180 grader i alm. ovn.
- Efter 10 minutter tages de ud af ovnen, og ovnen skrues op på 200 grader.
- Kammerjunkerne halveres hurtigt, og de halve kammerjunker bager færdig i 5 minutter ved 200 grader.
- Er de ikke begyndt at få farve, så skal de have et minut mere. Det er vigtigt, at de godt bagt for at blive sprøde.
Tips til kammerjunker
Hvis man ikke ønsker at halvere kammerjunkerne, så laves i stedet små kugler af 6 gram, som bages i 17-18 minutter ved 180 grader i alm. ovn. Tryk kuglerne en lille smule flade inden de bages.
Hvis man ønsker lidt ekstra smag, så kan der tilsættes revet økologisk appelsinskal eller citronskal. Brug en halv appelsin/citron.