
Tzatziki
Tzatziki er en meget velsmagende dip, som laves af agurk, hvidløg og græsk yoghurt. Hos os bringer tzatziki altid gode minder frem fra ferier i den østlige del af Middelhavet, især hvis vi spiser i haven en varm sommeraften. Tzatziki er meget populær i det græske køkken, men også meget udbredt på Balkan, i Mellemøsten og Lilleasien.
Det er ikke kun til græsk mad, at vi spiser tzatziki her i huset. Vi bruger det f.eks. også som tilbehør til andre kødretter og i sandwich. Tzatziki er også en perfekt dip til et godt stykke brød. Kort sagt, tzatziki kan bruges i mange sammenhænge, og så er den tilmed så dejlig nem at lave.
Med denne opskrift får du en cremet, velsmagende tzatziki. Den græske yoghurt har 10% fedtindhold, og det giver denne lækre, cremede konsistens. Hvis man gerne vil sænke fedtindholdet, så findes der også en 2% udgave af græsk yoghurt. Det bliver stadig en god tzatziki, men knapt så cremet.
Tip: Vores favorit ret med tzatziki er smagfuld gyros med kylling!
Nem opskrift på tzatziki
-
- 1 stor agurk
- 2,5 dl græsk youghurt 10%
- 1 fed hvidløg
- Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
-
- Del agurken på langs, og skrab kernerne ud med en teske.
- Riv agurken på den grove side af et rivejern.
- Læg den revne agurk i et viskestykke, og vrid væsken ud af det.
- Rør agurk, græsk yoghurt og presset hvidløg sammen. Smag til med salt og peber.
Tips til tzatziki
I stedet for græsk yoghurt er det også muligt at anvende almindelig yoghurt, ymer eller A38. Disse produkter indeholder blot mere vand, og skal derfor vandes ud. Det gøres ved at komme dem op i et kaffefilter, som er sat fast på et glas, litermål eller lignende med en elastik. Lad det dryppe af en times tid eller mere i køleskabet, og så kan det bruges til tzatziki. Samme opskrift.
Tzatziki kan holde sig flere dage i køleskab, hvis den altså får lov…